Blijf lekker binnen je comfortzone!

Januari is traditioneel de maand waarin we ons voornemen het allemaal anders te gaan doen. Een woord dat ik dan vaak zie passeren is comfortzone: dat je uit je comfortzone moet stappen, nu eindelijk je passie moet gaan volgen.

Ergens vind ik dat “uit je comfortzone stappen” wel een heel Nederlandse, want een beetje calvinistische, gedachte. Waar het op neer komt, toch? is dat succes en geluk alleen te bereiken zijn door iets dat zwaar is en veel moeite kost. Comfortabel mag het in ieder geval niet zijn.

Dat idee, dat het wel moeilijk moet zijn wil het ook goed zijn, kom ik trouwens ook wel tegen als ik mensen hoor praten over therapie in het algemeen. En ja, dat is vaak een emotioneel proces waarbij ook de moeilijke gevoelens die je lang weggestopt had ruimte krijgen, maar: er wordt bij mij in de praktijkruimte ook heel veel gelachen!

Wat er (terug naar het onderwerp!) nog bijkomt is dat ik vermoed dat de woorden “Jij moet eens uit je comfortzone komen!” vaak geroepen worden door iemand die wil dat jij iets doet wat hij zelf te moeilijk of te eng vindt.

Je kunt je afvragen waar dat “uit je comfortzone stappen’ nou eigenlijk goed voor is. Is je passie volgen nou echt zo slim? Niet volgens de schrijvers van “Manage your day to day“, een serie essays van hedendaagse creatieve denkers in opdracht van Behance, een platform voor creativiteit.

Je passie volgen, zo stellen de auteurs onder andere, is geen enkele garantie voor succes – volharding, beter worden in je werk door een dagelijkse routine op te bouwen en ervaring op te doen, véél ervaring, zijn veel betere voorspellers voor succes, geluk en voldoening.

Nu is een routine opbouwen en je daar vervolgens aan houden nog niet zo eenvoudig, daar alleen is al veel discipline en hard werken voor nodig. Dat harde werken heeft alleen niks te maken met “uit je comfortzone stappen”.

Een ander boek, dat ook benadrukt dat je het niet buiten je comfortzone moet zoeken, is “The Unspeakable: And Other Subjects of Discussion” van Meghan Daum.
Zij schrijft: “De sleutel tot geluk is het maximale uit je leven te halen binnen de geborgenheid van je comfortzone. Blijf in je veilige vaarwater maar duik er zo diep mogelijk in. Als je ergens goed in bent, doe het dan véél.”

Dat lijkt veel meer op het groter maken van je comfortzone dan er buiten stappen. Ooit hoorde ik: “Je comfortzone is als een spier.” en dat beeld past daar heel goed bij.

De vraag is dan ook eigenlijk meer: ben je tevreden met de dingen die je doet, en heb je het idee dat je volmaakt tevreden zult zijn als je er nog veel beter in wordt, en ben je bereid daar je aandacht, tijd en energie in te steken? Of heb je het idee dat je jezelf teveel beperkt, en dingen misloopt die je wel graag zou willen doen of bereiken?

Als dat laatste het geval is, is het goed je te beseffen dat het er niet om gaat dingen te doen die je écht niet leuk vindt, maar om dingen die je niet gewend bent te doen en dus een beetje eng zijn. Het gaat erom met een open mind en realistische verwachtingen iets nieuws te proberen.

Zo klinkt het eigenlijk best heel comfortabel, niet? Zo zie je: ook binnen je comfortzone kun je nieuwe ervaringen opdoen en verdieping – en vervulling! – vinden. Uiteraard is er niks mis met uit je comfortzone stappen. Maar alleen als je dat echt zelf wil. Ben je tevreden met wat je doet, en is er daarbinnen nog volop ruimte voor groei en ontwikkeling, dan is daar helemaal niks mis mee!